J. BERNARDT – CONTIGO (LP)

Artiest info
Website
facebook
Label: Play It Again Sam / PIAS

Toen er in 2016 een sabbatperiode werd ingeluid door de leden van de in 2004 opgerichte Belgische indierockgroep ‘Balthazar’ uit de regio Kortrijk en Gent gingen enkele bandleden aan een solocarrière beginnen te werken. Bassist Simon Casier ging onder de naam ‘Zimmerman’ voor persoonlijk succes, Maarten Devolder werd leadzanger bij ‘Warhaus’ waar ook ‘Balthazar’-leden Michiel Balcaen op drums en Tijs Delbeke op piano en trombone gingen meespelen. Diezelfde Tijs Delbeke organiseerde onlangs nog de anti-oorlog ‘505-concerten voor menselijkheid’ in Antwerpen.

Rest nog Jinte Deprez als één van de frontmannen van ‘Balthazar’ die na de pauze van de band ook resoluut opteerde voor een solocarrière onder de naam ‘J. Bernardt’. In 2017 bracht hij zijn eerste soloalbum “Running Days” op de markt, een plaat waarop hij een mix van R&B, soul, hiphop en elektronische muziek bundelde. Daar heeft deze nu 36-jarige muzikant zeven jaar later een erg knappe opvolger voor opgenomen en uitgebracht, getiteld “Contigo” met tien eigen nummers die op deze plaat volgen na een korte instrumentale intro “Rio”.

De door strijkers gekenmerkte song “Taxi” is de eerste echte song op “Contigo” die ook als single op de markt werd gelanceerd en op de eerste video te beluisteren is. Intussen werd er een tweede single uit deze plaat geselecteerd met het nummer “Last Waltz” dat we op de tweede audiovideo meegeven. “Contigo” is eigenlijk een ‘break-up’-plaat met liedjes over het verdriet en de pijn die bij een emotionele beëindiging van een relatie komen kijken.

In “Taxi” zingt hij ‘I am not mad, I am just sad’ terwijl het nummer “Don’t Get Me Wrong” begint met de zin ‘Girl, the beauty of it all lies in the mess we make. The decision is yours to make the call and name this a mistake’. In de song “Last Waltz” zegt hij ‘I Let you ruin me, just to once have called you mine. And ruined as I may be, Lord, we did have a good time”. Hoe duidelijk kan je zijn om je emoties en gevoelens bij een falend liefdesverhaal uit te drukken in een songtekst? Jinte Deprez aka J. Bernardt doet dit op hartverscheurende doch oprechte wijze in deze muzikaal zeer gevarieerde liedjes op “Contigo”.

Het liefdesverdriet en de gevoelens van eenzaamheid gaan daarna gewoon verder in de als emo-ballad verpakte albumtiteltrack “Contigo”. “Matter Of Time”, “Mayday Call” en het dromerige “Left Bathroom Sink” zijn wel goede songs, maar we kunnen ze vrij vlug vergeten als we bij de beluistering van deze plaat aanbeland zijn bij het warme sfeer uitstralende nummer “I’m The Ghost You Forgot” waarin we de zin ‘Well Orbison, he keeps on crying’ terughoren, daarmee verwijzend naar het liedje “Crying” van de onnavolgbare Roy Orbison.

De verschillende fasen na een relatiebreuk passeren allemaal in de songs op “Contigo” en leiden uiteindelijk tot een gevoel van berusting in de ballad “Our Love Was Easy” en van volledige vrijheid zoals hij bezingt in het knappe slotnummer “Free”. Jinte Deprez zal als ‘J. Bernardt’ zijn tweede soloplaat in juli, augustus, september en december live komen voorstellen op diverse podia in België en Nederland (zie hieronder) en hij zal ook promo-concerten geven in andere Europese landen (zie touragenda op zijn website). “Contigo” is een zeer aangenaam beluisterbare plaat die het gebruikelijke Belgische muziekniveau gemakkelijk weet te overschrijden.

(valsam)